Hrvatska

Hrvatska je smještena na jugoistoku Europe, na dodiru Sredozemlja, Srednje i Jugoistočne Europe. Graniči sa Slovenijom na zapadu, Mađarskom na sjeveru, Srbijom i Bosnom i Hercegovinom na istoku, te s Crnom Gorom na jugu.

U zaleđu će vas očarati zimzeleno, mediteransko bilje, nasadi maslinika i vinograda, životopisna lavanda, čempresi i borovi. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja s bogatim i raznovrsnim šumskim fondom koji prekriva  37% ukupnog teritorija, bogata je jedinstvenim prirodnim fenomenima, te ima 8 nacionalnih parkova i 10 parkova prirode.

Položaj: između 42° 23' i 46° 33′ sjeverne zemljopisne širine, te 13° 30' i 19° 27′ istočne zemljopisne dužine
Površina: 56.538 km²
Dužina obale: 1.778 km
Broj otoka: 1.185
Stanovništvo: 4,8 milijuna
Glavni grad: Zagreb, (oko 1 milijun stanovnika)
Vremenska zona: GMT + 1 tijekom zime, GMT + 2  u ljetnom periodu
Službeni jezik: hrvatski koji pripada slavenskoj skupini jezika, a pismo je latinično
Valuta: Kuna (KN) 1 kn = 100 lipa
Strana valuta: može se razmijeniti u bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima, hotelima, kampovima i u marinama
Klima: na sjeverozapadu zemlje prevladava kontinentalna klima, na obali sredozemna, a u planinskom dijelu planinsko-alpska klima
Povezanost: Hrvatska ima dobro razvijene cestovne, zračne i željezničke veze, kako unutar same zemlje tako i s inozemstvom.

Hrvatska je bogata kulturno-povijesnim spomenicima iz svih vremena zahvaljujući povijesnim zbivanjima, te miješanju različitih kultura na ovim prostorima.

Utjecaji mediteranske kulture, brojni spomenici iz vremena antike i ranog Srednjeg vijeka, romaničko sakralno naslijeđe i cijeli niz sačuvanih karakteristično mediteranskih urbanih cjelina, kulturološki određuju hrvatsku obalu.

Hrvatska ima šest spomenika svjetske baštine.

NCP Charter se nalazi u gradu Šibeniku, prepoznatljivom po katedrali koja je pod zaštitom UNESCO – a, u Sjevernoj Dalmaciji.

Šibenik se smjestio između dva nacionalna parka, prekrasnog arhipelaga Kornati – najrazvedenija je sredozemna otočka skupina s približno 140 nenastanjenih otoka i pitoresknih vodopada rijeke Krke.

Kako se Šibenik nalazi u središtu Jadranske obale idealna je početna lokacija za putovanje prema Visu, Hvaru, Korčuli ali i Dubrovniku na jugu obale, kao i prema Istri ili Brijunima na sjevernom dijelu Jadrana. Šibenska regija posebna je po svom položaju, pa stoga i glavni adut hrvatskog nautičkog turizm. Ovo područje je magazin National Geographic proglasio najatraktivnijom svjetskom nautičkom destinacijom.

Mandalina Marina u kojoj se nalazi NCP Charter lako je dostupna jer je udaljena svega 8 kilometara od autoceste i svega 40 minuta vožnje od međunarodnih aerodroma u Splitu i Zadru.

VAŽNI TELEFONSKI BROJEVI:

Međunarodni predbroj za Hrvatsku: 00385 (+385)
Policija: 92 ili 112
Vatrogasci: 93 ili 112
Prva pomoć: 94 ili 112
Pomoć na cesti: 987 (za pozive iz inozmestva ili s mobilnog telefona potrebno je birati 00385 1 987)
Vremenska prognoza: 060 520 520

Hrvatski autoklub (HAK): 00385 1 46 40 800, www.hak.hr ;info@hak.hr; - možete kontaktirati svakim danom, 24 sata na dan i zatražiti informacije o stanju na cestama i morskom prometu, cijeni goriva, visini naknade za korištenje autoceste, savjete glede putnih pravaca.

Jadrolinija – brodski promet: 00385 51 666 111; www.jadrolinija.hr; passdept_e@jadrolinija.hr

Putne isprave: valjana putovnica ili drugi dokument za identifikaciju ukoliko je tako dogovoreno međunarodnim ugovorom.

Informacije o ambasadama i konzulatima potražite na www.mvpei.hr

Šibenik
Šibenik
Grad je okružen tvrđavama Sv. Ivana, Sv. Mihovila i Šubićevac, koje zajedno s Tvrđavom Sv. Nikole čine simbol stoljećima dugog otpora Šibenika, potvrđenog u nedavnom Domovinskom ratu.
opširnije
Nacionalni park Krka
Nacionalni park Krka
Nacionalni park Krka čuva prirodne i kulturno-povijesne vrijednosti 46 kilometara dugog središnjeg dijela toka rijeke Krke i 3,5 kilometara dugog donjeg dijela toka rijeke Čikole.
opširnije
Nacionalni park Kornati
Nacionalni park Kornati
Od 1980. godine je Nacionalni park Kornati čuvar najljepšeg dijela hrvatskog dijela Jadrana - 89 od ukupno 152 otoka iz kornatske otočne skupine.
opširnije
Diners Club International Visa MasterCard Maestro Discover Dinacard MasterCard® SecureCode™ Verified By Visa
Ova stranica koristi kolačiće, nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Slažem se.