Šibenska regija

Šibenska regija

Šibenik je smješten gotovo u središnjem dijelu hrvatske obale Jadrana, u slikovitom i razvedenom zaljevu na ušću rijeke Krke, jedne od najljepših kraških rijeka Hrvatske.

Danas je Šibenik administrativno, političko, gospodarsko, društveno i kulturno središte županije koja se proteže duž 100 kilometara dugog pojasa između zadarske i splitske rivijere, te seže i do 45 kilometara u zaleđe.

Šibenska regija se prostire na približno 1000 kvadratnih kilometara i sastoji se od otočne i kopnene regije te zaleđa. Šibensko-kninska županija ima 242 otoka, otočića i hridi. Najveći dio tog arhipelaga se nalazi u sjeverozapadnom dijelu šibenskog akvatorija. Jako je razveden, gol i rijetko naseljen.

Šibensko-kninska županija ima svega 10 otočkih naselja. Najbrojnija skupina otoka su Kornati, nadaleko poznati po svojim bizarnim oblicima i raskošnim i prekrasnim krajolicima. Iz šibenskog zaljeva na otvoreno more i otoke se dolazi kroz uski krivudavi kanal dug oko 10 km i širok oko 300 - 1200 metara.

Pogled na Šibenik otkriva jedinstveni sklad urbane poetike grada i njegova prirodnog okruženja. Luka, s otvorenim morem povezana kanalom sv. Ante, je već stoljećima pokretač razvoja jedrenja, trgovine i ukupnog gospodarskog prosperiteta grada. Na ulazu u kanal nalazi se Tvrđava Sv Nikole, najznačajnija renesansna tvrđava na istočnoj obali Jadrana.

Grad je okružen tvrđavama Sv. Ivana, Sv. Mihovila i Šubićevac, koje zajedno s Tvrđavom Sv. Nikole čine simbol stoljećima dugog otpora Šibenika, potvrđenog u nedavnom Domovinskom ratu. Šibenska Katedrala Sv. Jakova, čija je gradnja trajala preko sto godina, svjedočanstvo je upornosti, odricanja i vjere generacija Šibenčana. Po mnogo čemu je jedinstvena ne samo u hrvatskoj, nego i u europskoj arhitekturi: u cijelosti je izgrađena od kamena, bez upotrebe drugih materijala; jedinstvena je po smionoj strukturi kamenih ploča i rebara, bez vezivnog materijala; također je jedinstvena među renesansnim crkvama po pročelju u obliku trolista, po harmoniji svoje arhitekture i niza od 71 realističnog skulpturnog portreta oko apsida.

American Express Diners Club International Visa MasterCard Maestro Discover Dinacard MasterCard® SecureCode™ Verified By Visa
Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više o kolačićima možete pročitati ovdje.
Slažem se.