Gradovi

Šibenik

Šibenik je smješten na središnjem dijelu hrvatske obale Jadrana na 43˚44' sjeverne zemljopisne širine i 15˚55 istočne zemljopisne dužine, u slikovitom, razvedenom zaljevu u koji utječe Krka, jedna od najljepših kraških rijeka Hrvatske. Prekrasnim gradom dominira katedrala Sv. Jakova, najznačajnije graditeljsko ostvarenje na području Hrvatske u 15. i 16. stoljeću, zbog čega je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa.

Šibenik se nalazi u najzaštićenijoj prirodnoj luci na Jadranu i glavni je grad, kulturno-prosvjetno, administrativno i gospodarsko središte Županije šibensko-kninske koje broji 51 553 stanovnika. Grad je poznat i po najvećem broju crkvi u staroj gradskoj jezgri među svim dalmatinskim gradovima. Većim dijelom su danas prenamijenjene u muzeje, galerije i slične izložbene prostore. Stara gradska šibenska jezgra predstavlja labirint uskih mediteranskih „kala", trgova i težačkih kuća, među kojima se mogu pronaći i plemićke palače. Temperature u Šibeniku su ljeti relativno visoke, međutim ublažuje ih ugodan vjetar maestral koji puše s mora ka kopnu.

Vodice

Grad Vodice nadaleko je poznat po svojim tradicionalnim manifestacijama, ali i bogatoj klupskoj sceni i mnoštvu koncerata tijekom ljetne sezone tako da je omiljena destinacija osim nautičarima i mnogim mladim ljudima. Jednu od osnovnih karakteristika dalmatinskih gradova naći ćemo i ovdje – uske mediteranske uličice, međutim jedna među njima je posebna – tzv. Uska ulica, u kojoj se dvoje ljudi ne može mimoići.

U samom centru grada smješten je i jedini Akvarij i muzej pomorske tradicije u Šibensko-kninskoj županiji.

Split

Split je ne samo glavno urbano, kulturno i prometno središte Dalmacije iz kojega vode putevi kopnom i morem u brojna ljetovališta Dalmacije nego je i sam sve češće cilj turista i izletnika. Drugi je najveći hrvatski grad s više od 200.000 stanovnika i 1700 godina dugom poviješći. Uz mnoštvo arheoloških, povijesnih i kulturnih spomenika, među kojima posebno mjesto svakako zauzima čuvena Dioklecijanova palača, dio svjetske baštine UNESCO-a. Bogat je i kulturni i zabavni život, osobito ljeti, kada se Split sa svojim trgovima, dvorištima i drugim prostorima pretvara u veliku pozornicu pod vedrim nebom.

Split grad i luka u srednjoj Dalmaciji, leži na poluotoku između istočnoga dijela Kaštelanskoga zaljeva i Splitskoga kanala dok zapadni dio poluotoka zauzima brdo Marjan (178 m). Poluotok Splita je okružen otocima Brač, Hvar, Šolta i poluotok Čiovo. Nalazi se na 43° 30' 51" sjeverne zemljopisne širine i 16° 30' 53" istočne zemljopisne dužine.

Zadar

Zadar je grad iznimne 3000-ljetne povijesti i izuzetno vrijednog kulturnog naslijeđa. Smješten u samom srcu Jadrana, Zadar čini urbano središte Sjeverne Dalmacije kao administrativni, privredni, kulturni i politički centar regije u kojem živi 92.000 stanovnika. U spoju ljepote prošlosti i svih pogodnosti koje traži suvremeni putnik, Zadar nudi brojne turističke atraktivnosti. Nalazi se na 44°06'51" sjeverne zemljopisne širine i 15°13'40" istočne zemljopisne dužine. Razvio se na povoljnom položaju u središtu istočne obale Jadranskog mora, zaštićen arhipelagom zadarskih otoka od utjecaja otvorenog mora, što je imalo veliku važnost u razdoblju dominacije pomorskog prometa.

Višestoljetna burna povijest, razaranja i stvaranja ostavili su ožiljke, ali i brojne zapise vremena, današnju vrijednu spomeničku baštinu grada. Iz svih povijesnih razdoblja sačuvane su brojne crkve i spomenici kulture na kojima su vidljiva umjetnička graditeljstva svih stilova. Njih 70-ak nalazi se u samoj povijesnoj jezgri grada, dok njegovi ostali dijelovi s užom i širom okolicom broje preko 600 nepokretnih spomenika kulture.

Dubrovnik

Dubrovnik je u svijetu prepoznatljiv po svojim kulturno – povijesnim znamenitostima, koje je UNESCO zaštitio svojom poveljom iz 1979. godine i na taj ga način svrstao na listu svjetske kulturne baštine. Dubrovnik ni u kojem slučaju nije grad muzej, već grad pun muzeja koji živi punim životom. O kontinuitetu života u Dubrovniku svjedoče tragovi iz prapovijesti i helenističkog doba, ostaci antičkih i kasnoantičkih ulomaka pronađenih u podmorju Gradske luke. Povijesna gradska jezgra ima površinu od samo 13,38 hektara od čega zdanja stambene, javne i sakralne namjene zauzimaju 7,5 hektara. Ovdje, prema posljednjim raspoloživim podacima živi oko 3500 stanovnika. U Dubrovniku najviše dolazi do izražaja duboko i skladno prožimanje drevne baštine i suvremenog života. Na glavnom trgu i u njegovoj neposrednoj blizini su koncentrirane kapitalne građevine i najvrjedniji spomenici kulture, od crkve zaštitnika grada sv. Vlaha, palače Sponza i gradskog zvonika, do Kneževa dvora i katedrale.

U neposrednoj blizini Dubrovnika, sa zapadne strane, razigrao se najljepši dubrovački arhipelag, nazvan Elafiti - jelenji otoci, usko povezani s Dubrovnikom i cjelokupnom njegovom prošlošću. Otoci neviđene ljepote, vječni stražari dubrovačkog mora i obala, otoci neustrašivih kapetana i pomoraca Dubrovačke Republike i Dubrovnika sve do danas. To su: Koločep, Lopud, Šipan, Jakljan i Olip.

Umag

Idilično smješten u zaljevu oblika potkove, Umag pruža gostima najveću moguću udobnost i zaštitu. Gradić pun kontrasta, pun sukoba starog i novog, svojim posjetiocima slikovito govori o svojoj prošlosti. Umag, mali grad i luka na sjeverozapadnoj obali Istre, predstavlja „vrata Hrvatske u Europu“. Još od davnina, otkrili su ga rimski plemići i odlučili prisvojiti kao svoju ljetnu rezidenciju. Sjaj, raskoš i glamur tih vremena preslikava se i danas u venecijanskim kućama kojima obiluje stara umaška jezgra. Svega 40 kilometara udaljen od Trsta, 150 od slovenske prijestolnice Ljubljane i 50 nautičkih milja od Venecije - omiljeno je mjesto za odmor, s izuzetnim izletničkim mogućnostima. I zaleđe Umaga skriva dosad malo poznate turističke atrakcije, poput planinarenja, speleologije i ostalih aktivnosti za ljubitelje prave pustolovine.

Rovinj

Rovinj je bivše ribarsko, a danas turističko mjesto udaljeno od Pule 40-ak kilometara i mjesto koje je od davnina poznato kao grad čije klimatske odlike povoljno utječu na zdravlje. Stoga i danas ovaj grad i njegovi građani njeguju dugu tradiciju održavanja mjesta. Cijelo je priobalje, naime, uz dvadeset i dva otoka, zaštićena prirodna baština. Gradić zavodi svojim uskim srednjovjekovnim uličicama i toplim mediteranskim ugođajem. Glavna crkva sv. Eufemije sadrži relikvije svetice, a predstavlja jedno od najljepših baroknih ostvarenja u Istri. S platoa crkve pruža se pogled na more i mnogobrojne otočiće u daljini. Posjet Zavičajnom muzeju Rovinja i nizu rovinjskih galerija upotpunjava kulturni doživljaj. Okolica Rovinja isprepletena je mnoštvom rekreativnih, biciklističkih, jahaćih i pješačkih staza. No, zahvaljujući moru i onome što ono pruža, od jedrenja, otkrivanja podvodnog svijeta pa do terapijskih učinaka, Rovinj je danas mjesto susreta turista iz cijelog svijeta.

American Express Diners Club International Visa MasterCard Maestro Discover Dinacard MasterCard® SecureCode™ Verified By Visa
Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više o kolačićima možete pročitati ovdje.
Slažem se.